Kaikkea ei tartte tehdä mitä osaa

Pääsin vierailemaan kirjailijoiden leirillä. Minua oli pyydetty esittelemään harjoittamaani taiteenalaa eli kirjallisuusterapeuttisia menetelmiä. Erityisesti kirjoittamisen ilon ja riemun näkökulma kiinnosti tilaajaa, koska leirin teemana oli kirjailijan ja kirjoittajan hyvinvointi.

Jännitti pirusti. Ajomatkalla vielä kertailin ja vertailin osaamiani viriketehtäviä, tuntui etten hallitse niistä ainuttakaan tarpeeksi hyvin. – Hyvänen aika. Ne ovat kaikki rutinoituneita kirjoittajia. Mitä uutta voisin tarjota, pähkäilin.

Yleensä ryhmän aluksi saa tosissaan vakuuttaa, että jokainen osaa kirjoittaa. Toiseksi saa opastaa tajunnanvirtatekniikkaan. Nyt pääsimme suoraan asiaan. Kirjoitimme pantoumin, toisilleen vastakkaiset elukat keskustelivat kirjoittamisen työstä ja vanhan viisaan silmin luimme tajunnanvirrasta viestejä. Myös jakaminen oli riemullista. Teksteissä vilisi yhteisiä symboleja. Valo, valaisimet, avautuvat ja sulkeutuvat ovet, ikkunat ja näkymät sisään sekä ulos. Erään tehtävän jälkeen kuulin huokaisun. – Voisi sitä kai joskus kirjoittaa näin itselleen.

Joka ainoa kerta, kun olen käynyt menetelmää esittelemässä, olen saanut jotakin itselleni. Tällä kertaa vaikuttava yllätys tuli viimeisessä tehtävässä, jossa pyysin lukemaan vanhan viisaan silmin pari aiemmin kirjoitettua pätkää. Vanha viisas jätti jokaiselle jonkin ohjeen, minua sykähdytti niistä yksi ylitse muiden. ”Kaikkea ei tartte tehdä mitä osaa” on kutkuttanut minua siitä lähtien.

Olisi törppöä lähteä arvaamaan mitä se kirjoittajalleen merkitsi. Minulle se merkitsee vapautta valita ne kaikkein tärkeimmät tehtävät ja kehittyä niissä paremmaksi. Tämänpäiväisen työnohjaajatapaamisen innoittamana tekee myös mieli kääntää viisaus nurinpäin: ”Kaikkea mitä tekee ei tartte osata” voisi suitsia viilaamiseen taipuvaista luonnetta. Liian usein kritisoin tekstin kuoliaaksi jo ennen kuin olen edes aloittanut. Myös kirjoittavien ryhmien suunnittelussa on vaarana liikatarkkuus. Spontaanille sähläämiselle pitää varata aikaa. On lupa luottaa tekemiseen ja unohtaa osaaminen.

Share

Vastaa