Suhdannevaihtelun mukainen mielialan siirtymävaihe

Ohjaan parhaillaan upeaa naisryhmää. Kirjoitamme kerran viikossa voimautuaksemme. Puhumme ja nauramme paljon. Kirjoitamme!

Tapaamisten jälkeen hämmästelen heidän voimaansa ja luovuutta, joka heissä jyllää vaikeasta elämäntilanteesta huolimatta. Saan näiltä naisilta paljon. Saan jopa uusia sanoja, ilmauksia ja käsitteitä.

Erään tapaamiskerran aikana puhuimme mielialan vaihteluista. Alamäki on toisinaan jyrkkä ja pohja imee itseensä mustan aukon lailla. Pieni ilon pilkahdus ei sieltä nosta. Toisaalta nousukin voi olla liian jyrkkä. Jos vauhti kiihtyy liikaa, on vaarana maaninen kiito ja entistä karumpi syöksy. Aiemmin samana päivänä olin opettanut kansantalouden perusteita yhdeksäsluokkalaisille. Niinpä mieleen tuli rinnastaa mieliala ja suhdannevaihtelut.

Taloussanomien taloussanakirjan mukaan Suhdannevaihtelut ovat ”(L)yhytaikaisia, muutaman vuoden pituisia vaihteluita kokonaistuotannon kasvuvauhdissa pitkän ajan keskimääräisen kasvuvauhdin molemmin puolin”. Mielialanvaihteluissa sykli on lyhyempi, mutta ylös mennään ja alas tullaan talouden tavoin. Jos ihminen voi parhaiten ”tasaisessa kyydissä”, jota taloudessa kai tavoitellaan, pitäisi mielenterveyden suhdannevaihteluita päästä jotenkin tasaamaan. Mitä ovat ne suhdannepoliittiset keinot, joilla mielialan vaihteluita tasataan? Mitä ovat investoinnit, joilla hidastetaan syöksyä? Voisiko nousukautta verottaa huonompien aikojen varaksi?

Taloussanakirjasta opin, että siirtymävaihe tarkoittaa sopeutumatonta välivaihetta, jossa suhdanne ei ole vielä vaihtunut. Tilanne väräjää. Äkkiseltään voi ajatella, että mielialanvaihteluissa riittää tätä siirtymävaihetta. Voi jopa olla, että tekee mieli jäädä siirtymävaiheeseen, jotta välttyy uusilta laskuilta ja pelottavilta nousuilta. Siirtymävaihe on parhaimmillaan tasaista menoa, vaikka herkkua ei ole sekään.

Lopuksi haluan huomauttaa, että tämä ajatusleikki ei kestä taloustieteellistä eikä mielitieteellistä tarkastelua ja tiedän sen. Sanoilla, kielellä ja niiden voimalla luoduilla mielikuvilla on mahdollisuus lisätä hyvinvointia. Mielialanvaihteluiden suhdannepolitiikka huvitti ja kutitti ryhmässä, niin kuin pitikin olla.

Share

Vastaa