Kirjoittaja terapian jäljillä

Kuuntelin äsken Yle Puheen eilisen ohjelman, jossa haastateltavana oli Kari Hotakainen. Hän on tämän vuoden Kirjan ja ruusun päivän nimikkokirjailija teoksellaan Kantaja. Ohjelma on toistaiseksi Areena-palvelussa kuunneltavana. Suosittelen.

Hotakainen kertoi muun muassa kirjoittavansa, jotta ymmärtäisi mitä mielessä liikkuu. Hänelle kirjoittaminen on terapeuttista. Hotakaisen mukaan ammattikirjailijat vihaavat ajatusta kirjoittamisesta terapiana. Kirjallisuusterapiaohjaajana ja aloittelevana kirjailijana ajatus ja väite pohdituttavat. Mitä eroa on terapiakirjoittamisella, jota varmasti on olemassa, ja ammattikirjoittamisella?

Kirjallisuusterapian yhteydessä toistelen aina, että jokainen osaa kirjoittaa ja että kirjallisuusterapeuttiset tehtävät sopivat jokaiselle. Kaikista ei tule kirjailijoita, mutta jokainen voi oman hyvinvoinnin tarpeiksi kirjoittaa. Käytännössä kynään ja viriketehtäviin ei kannata tarttua, jos tuntee suurta vastenmielisyyttä kirjoittamista kohtaan. Vaikka haluaisin kyllä kokeilla vastentahtoisten ryhmänkin kanssa!

Tällä viikolla olen valmistellut kuvausta viikonloppukurssista, jonka aiheena on kirjoittavan minän huoltaminen. Tarkoitus on perjantaista sunnuntaihin tutustua terapeuttisen kirjoittamisen perusjuttuihin ja tietysti tehdä kirjoitusharjoituksia, joita parhaimmillaan voisi käyttää itsetyönohjauksellisina kirjoittamisen tai kirjoittamistyön ohessa. Kurssi on suunnattu kaikenlaisille kirjoittajille.

Ajattelen omasta kirjoittamisestani melko samoin kuin Hotakainen. Kirjoitan, jotta tajuaisin mikä minua jossakin asiassa mietityttää. Oivallus syntyy kirjoittaessa. Pieniä sankaritekoja olisi jäänyt kirjoittamatta, jos ehdottomuus ympäristöasioissa tai kuluttaminen kaikessa moninaisuudessaan ei jaksaisi kummeksuttaa. Mutta onko asioiden ihmettely, kirjoittamalla ajatteleminen sama kuin terapia tai terapeuttisuus? Ajattelen, että yhtäsuuruusmerkkiä ei voi varauksetta yhtälöön laittaa. Mietin myös, että voisiko olla olemassa ihmistyyppi, joka ajattelee tai ymmärtää kirjoittamalla? Ja voisiko tyyppi olla runsaimmin edustettuna kirjoittavien ihmisten joukossa?

 

Share

Vastaa