Luettuja: HS-Teema – Lue ja kirjoita paremmin

Ostin ja luin seitsemän ja puolen euron kirjoitusoppaan Lue ja kirjoita paremmin (HS-Teema 3/13). Eihän kyseessä oikeasti opas ole, mutta voi sitä siitä näkökulmasta lukea. Itse asia on lehdessä jaettu neljään alalukuun: Ajattele ennen kuin kirjoitat, Lue ennenkuin kirjoitat, Kirjoita esikuvien avulla tai ilman esikuvia ja Milloin kirjoittaja on valmis? Puheenvuorot tai vastaukset on puettu 99 ohjeeksi. Niitä antavat lyhyesti, pitkästi ja hyvin pitkästi kirjailijat, toimittajat, kirjoittavat poliitikot, bloggaajat sekä näiden yhdistelmät. Tulevaisuuden lukija-kirjoittajia edustavat Kallion lukion opiskelijat.

Teeman pääkirjoitus avaa paketin väittämällä, että koskaan ei ole kirjoitettu niin paljon kuin nyt. ”Kaikki kirjoittavat. Jotenkin, jotakin.” Ja kuitenkin lehden lukemisen jälkeen jää pohtimaan, että edeltävä ei taida olla riemulausuma. Ei varsinaisesti ole upeaa, että kaikki kirjoittavat jotenkin ja jotakin. Kirjallisuusterapiaopinnoista tuttu hokema ”Jokainen osaa kirjoittaa”, mikä tarkoittaa hyvinvoinnin tavoittelemista kirjoittamisen avulla, ei Teemassa ääneen päässeiden ammatikseen kirjoittavien kannalta olekaan pelkästään iloinen asia.

Teema on komea paketti. Se hivelee lukijaa, erityisesti kirjoittavaa lukijaa. Se maalaa kuvaa lukemisesta ja kirjoittamisesta tänään. Bloggaaminen ja sosiaalinen media saavat runsaasti tilaa, hiotun kaunokirjallisuuden tilasta ilmaistaan huolta (Onko joskus ollut aika, jolloin kaunosta ei olla huolissaan?), kielioppia ja kirjoittamisen sääntöjä sivutaan, analysoidaan lukemista ja sen taidetta. Ja ne ohjeet, ne toimivat.

Kirjoittajista Umayya Abu-Hanna mainitsee kirjallisuusterapian. Hän käyttää nimeä biblioterapia. Hän kirjoittaa: ”Biblioterapia voi saada muut kohtalotoverit samaistumaan, reagoimaan ja osallistumaan. – – Jos kukaan ei reagoi tekstiin, teksti jää orvoksi, mutta kun teksti kasvaa, saa vastaväitettä, lisäyksiä ja viittauksia, se muuttuu yhteiseksi prosessiksi.” Hän myös vaatii jokaiselle lupaa ja tilaa osallistua kirjoittamiseen. Muuten kirjoittamista hyvinvoinnin lähteenä ei mainita. Siksipä isken Abu-Hannan ohjeen mukaisesti lusikkani yhteiseen pataan ja annan ohjeen.

100. Kirjoita hyvinvointia.

Ota kirjoituskuuri. Kirjoita tajunnanvirtaa, runoile tai satuile. Älä ajattele, älä sensuroi, unohda kaikki mitä olet kielestä tai kirjoittamisesta tiennyt. Anna tiedostamattoman puhua. Osallistu kirjallisuusterapeuttisia menetelmiä hyödyntävään ryhmään livenä tai verkossa. Kirjoita hyvinvointia. Ja lue virikkeeksi esimerkiksi Lue ja kirjoita paremmin (HS-Teema 3/13).

Share

Vastaa